Leren kolven..

Als jullie baby de eerste dagen nog niet goed zelf uit de borst drinkt beginnen we met kolven in de kraamtijd om te zorgen dat je voeding wel goed op gang komt. Maar in de meeste gevallen heb je de eerste dagen geen kolf nodig.

Ook zonder kolf  kun je met de hand voeding uit je borst kolven. Vooral voor de eerste dagen is dat een goede manier om te kolven, er is dan nog niet zo veel voeding en als je met de hand kolft gaat er niets verloren in het kolfapparaat. Je kunt dan elke druppel aan je baby geven. Het kolven met de hand vinden we in Nederland nog wel wat vreemd  we werken nu eenmaal graag met apparaten maar ook hier geldt als jij zelfvertrouwen hebt lukt het en gaan je borsten het doen. Sommige moeders kolven met de hand zeker zo snel als met een apparaat.

Als jullie wel een kolf hebben kunnen we in de kraamtijd even oefenen want  het is normaal dat bij de eerste keren kolven er nog niet zo veel voeding komt. Net als bij de borstvoeding zorgt ook hier het hormoon Oxytocine voor het toeschieten, je lichaam moet er even aan wennen dat er nu geen baby maar een kolf aan je borst is. 

Vol vertrouwen, volle fles..

Ook nu is het belangrijk dat de moeder vol zelfvertrouwen is, in een omgeving is waar zich goed kan ontspannen. Dat is voor iedere  moeder weer anders, een foto van je baby, rustige muziek of gewoon aan je baby denken helpt bij het toeschieten van de voeding.

Als het kolven thuis goed gaat en je later op je werk ook wilt gaan kolven is het handig om eerst even te oefenen met kolven in een andere omgeving. Zo kom je er achter hoe je lichaam daar op reageert en wat je nodig hebt om in een vreemde omgeving goed te kunnen kolven.

Voor jullie de baby met het flesje en de voeding bij de oppas achterlaten, is het verstandig om ook met de baby het drinken uit de fles te oefenen. Niet alle baby’s die alleen nog maar uit de borst gedronken hebben willen zomaar uit de fles drinken. En dan wordt het heel lastig voor jullie oppas!

Samen starten...

wisselplaatje 6 kraamzorg mieke brink.jpg

Samengevat

  • Professionele maar vooral persoonlijke kraamzorg.
  • Gespecialiseerd in borstvoeding begeleiding
  • Werkgebied: Emmen, Coevorden, Hoogeveen en omstreken
  • Telefoon: (06)22705002

    E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.